donderdag 7 februari 2008

"The metamorphosis of K"

Katowice, Polen

Nu ben ik een ervaring rijker. Ik kan helaas geen echte beoordeling over Polen geven. Een paar dagen in één van de vele Poolse steden is natuurlijk niet genoeg. Als iemand 5 dagen in Friesland is, kan die iemand geen conclusie over Nederland trekken. Een eerste indruk is wel te krijgen.

Toen we in Polen waren, voelde ik hetzelfde gevoel dan toen ik 2 jaar en 9 maanden geleden in Nederland kwam. Vreemde verkeersborden overal, een hartstikke moeilijk taal op de tv en een andere manier van leven. Niet slechter, niet beter, gewoon anders.

In Katowice voelde ik me zeker niet thuis. Er waren heel weinig getinte mensen op straat. Dat geef me af en toe een raar gevoel. Volgens de literatuur zijn er veel skinheads die graag willen spelen met jongens als ik. hahaha

Voor de reis naar Polen heb ik een klein onderzoekje gedaan naar Katowice. Een stad die nu anders is stond bijna overal maar de vraag is: “Hoe zo anders” vroeger was het beter of slechter? Ik wilde dan ook onderzoeken hoe het vroeger was. Qua economie, politiek, manier van leven of andere structurele factoren had ik makkelijk een paar jaren nodig aan het onderzoek kunnen besteden dus ik dacht misschien fysiek.

Architectuur is het eerste teken van verandering in een stad denk ik. In de verandering van de architectuur kan je een eerste impressie van de economische impact zien. Bovendien hadden we alleen een paar dagen. Ik heb van tevoren een aantaal foto’s van het oude Katowice die ik op internet heb gevonden afgedrukt en vervolgens was mijn bedoeling om een zoektocht te maken om dezelfde plekken van de oude foto’s te vinden.

Planning

Dat was in principe mijn idee. Ik vond het interessant om fysiek te zijn op dezelfde plek waar vroeger een fotograaf het plaatje maakte. Het was gewoon een prikkel Qua vorm was ik niet helemaal klaar. Misschien een video in plaats van een nieuwe foto of een afdruk van de oude foto naast een van de nieuwe. Uiteindelijk vond ik een combinatie van deze media het beste. Hier de eerste resultaten:Oude station


3 mei staat


TheaterAndreas ParkCentral3 meistraat andere kant


Kerk noordOude station 2