woensdag 12 december 2007

Rotterdam Film Course 2007-2008

Het IFFR organiseert jaarlijks in samenwerking met onderwijsinstellingen en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie de Rotterdam Film Course. De cursus duurt een dag en is een plezierige en leerzame kennismaking met typische festivalfilms: inventief, dwars en vernieuwend. Het cursusprogramma belicht, elk jaar vanuit een ander vertrekpunt, de verschillen tussen mainstream cinema en onafhankelijke, vernieuwende cinema. Dit jaar staat de studiedag (un)censored, the uncut extended version in het teken van censuur en cinema. De studiedag wordt gevolgd door een gratis filmvertoning met inleiding tijdens de 37ste editie van het IFFR (23 januari - 3 februari 2008).

(un)censored, the uncut extended version
Censuur is er in verschillende vormen en gradaties. Ruwweg kan er een onderscheid worden gemaakt tussen externe en interne censuur. Externe censuur wordt van buitenaf opgelegd, bijvoorbeeld door de staat. Interne censuur zijn de restricties die een artiest zichzelf oplegt, onder andere vanuit angst voor het onbekende of vanwege financiƫle afhankelijkheid van de financiers. Het publieke debat richt zich doorgaans op externe censuur. Dit is echter een vereenvoudiging van de complexe situatie. Politieke censuur en economische (zelf)censuur zijn vaak nauw met elkaar verbonden. Tijdens de Rotterdam Film Course zal de complexe relatie tussen interne en externe censuur nader onderzocht en bediscussieerd worden.


In de lezingen zal aandacht besteed worden aan de ontstaansgeschiedenis van film, haar verbondenheid met censuur en de actualiteit. Naast filmfragmenten zal daarbij de korte film CUT (2004) van Royston Tan getoond worden. Met de films LA BATTAGLIA DI ALGERI (the Battle of Algiers, 1966) van Gillo Pontecorvo en VIVA ZAPATERO (Sabina Guzzanti, 2005) zal verder ingegaan worden op politieke censuur, commerciƫle en artistieke zelfcensuur en de creatieve oplossingen van filmmakers


Bron: IFFR

Geen opmerkingen: