donderdag 29 november 2007

Vierde opdracht (Light+standpunt)

Zoek een foto waarin het moment zich alleen af lijk te spelen op dat ene bevroren moment in de tijd.

Gekoze foto's:

Fidel Castro, Sierra Maestra
Cuba, 1960


Raul Corrales (Ciego de Avila, 1925 - 18 april 2006) is een van de bekendste fotografen van de Cubaanse Revolutie. Corrales werd geboren in het kleine plaatsje Ciego de Ávila. Op zijn twaalfjarige leeftijd verhuisde hij met zijn moeder naar Havana om de armoede op het platteland te ontvluchten. Voordat hij beroemd werd als fotograaf heeft hij als krantenverkoper en hulpje bij de nieuwsorganisatie Cuba Sono Film gewerkt, waar hij in 1944 fotograaf werd.


Corrales was de persoonlijke fotograaf van de Cubaanse leider Fidel Castro. Hij registreerde in die hoedanigheid van dichtbij de Cubaanse Revolutie van 1959, onder aanvoering van Castro en diens medestrijder Che Guevara. Het is niet bekend tot welk jaar hij als persoonlijke fotograaf heeft gewerkt. In 1991 ging hij met pensioen.


Vaak wordt aangenomen dat de bekendste foto van 'Che' door Corrales is gemaakt. Dat is echter niet juist. Die foto werd namelijk genomen door zijn tijdgenoot Alberto Korda. Korda,die zelf in 2001 overleed, noemde hem ' De Leraar'.


De foto's van Corrales worden bewonderd om de manier waarop hij de emoties weergeeft van de deelnemers aan de revolutie. Men kan in Havana nog steeds zijn foto's als briefkaart kopen.Alberto Díaz Gutierrez "Korda", Guerrillero Heróico," 1960.

This portrait of Ché is said to be the most widely reproduced image in the history of the photograph, unpublished until after Che’s death and then reproduced in large numbers. The cropped version of this portrait, developed into a key icon for the post ‘68 generation, reproduced on murals, posters and T shirts, it became a symbol of rebellion and remains an icon to youth outside the political mainstream both in Europe, the U.S. and Latin America.


Video voor de opdracht :

Idereen is gewoon een combinatie van nummers. Als ik genoeg nummers van jou weet, weet ik zelfs wat voor kleur ondergoed je aan hebt.

"Een combinatie van nummers zorgt dat iemand in de spotlight komt te staan"

Geen opmerkingen: